Göcek Adaları

Birbirinden güzel Göcek adaları hakkında bilgi edinmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz...

Göcek Adaları

GÖCEK ADASI

Fethiye Körfezi’nde Göcek’in tam karşısında bulunan Göcek Adası, adeta doğal bir koruma kalkanı vazifesi görmektedir. Adını koruduğu Göcek’ten alana Göcek adası, keşişleme ve kıble yönlerinden gelen rüzgarlardan korumaktadır. Üzerinde mola verilebilecek bir çok güvenli plaj ve koy bulunan Göcek Adası günübirlik Fethiye 12 Adalar Tekne Turu, Fethiye Özel Tekne Turu ve Fethiye Mavi Yolculuk Tekne Turu rotaları dahilinde gözde bir duraktır. Göcek Adası’nın en çok ziyaret edilen koyları batı yönündeki Batı Koyu ve doğu yönündeki İncirli Koyudur. Göcek Adası’sındaki ticari faaliyetler İncirli Koyu’ndadır. Göcek Adası tüm güzelliği ile sıcak Fethiye günlerini serinletmek için sizleri bekliyor.

 

YASSICALAR (YASSICA ADALAR)

Göcek koyları arasında teknelere en çok demir atma ve konaklama imkânı sunan, üzerinde birçok yeme-içme alternatifinin bulunduğu Yassıca Adaları, Göcek’e 5 kilometre uzaklıkta bulunan, Fethiye Körfezi’nin simgesi haline gelmiş 12 adadan oluşan bir takımadadır.

Sığ suları sayesinde çocuklar ve yüzme bilmeyenlerin de rahat edebileceği Göcek koylarına ev sahipliği yapan adalarda, çadırınızı kurup konaklayabileceğiniz alanlar da bulunuyor. Mavi turların ve günübirlik tekne turlarının uğrak noktası olan Yassıca Adaları, doğal güzellikleri ile dünyaca ün kazanmıştır. Adalar arasında en ünlü olanı Kaşık Adası’dır. Adanın ismi, ucunda oluşan, kaşık görünümüne sahip doğal havuzdur. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrelenmiş bu gölet tamamen doğal yollarla oluşmuştur ve her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti buraya çekmektedir.

 

BEDRİ RAHMİ KOYU

Asıl adı Taşyaka olan Bedri Rahmi Koyu, son yıllarda Göcek koylarının en ünlüsü haline gelmiştir. Koyun bu kadar ünlenmesine sebep olan, tepelerde yer alan kral mezarlarının yanında bir de kıyıdaki kaya üzerine Bedri Rahmi Eyüboğlu tarafından yapılan balık resmidir. 1974 yılında Göcek koyları mavi tur gezilerinin öncüsü olan, ressam, şair Bedri Rahmi Eyüboğlu bu koya düzenlediği gezi sırasında, hemen deniz kenarında bulunan bir kayaya içerisinde 6 hayvanı tasvir ettiği meşhur balık resmini çizer. Zamanla koyun sembolü haline gelen balık resmi sayesinde, Taşyaka Koyu’na Bedri Rahmi Koyu ismi verilir.

Çam ağaçları ile kaplı, yemyeşil, dik yamaçlarda bulunan Antik Likya Kral Mezarları, Bedri Rahmi Koyu’nun Göcek koyları arasında dünyaca ünlenmesine sebep olmuştur. “Bu Likyalılar bu mezarları buraya nasıl yapmış?”, “Bu insanları buraya nasıl gömmüşler?” dedirtecek kral mezarlarına, dik patikalardan yürüyerek ulaşabilir, denizden de rahatlıkla görebilirsiniz.

Bedri Rahmi Koyu’nun bir güzelliği de üzerinde bulunan tatlı su kaynağıdır. Mavi tur yatlarının konaklamak için özellikle burayı seçmesinin en büyük sebebi de bu su kaynağıdır. Tatlı su kaynağına bir hortum bağlanarak, teknelerin su tanklarını doldurmasına olanak sağlanmıştır. Çoğu tekne koy içerisindeki küçük ahşap limana yanaşarak geceyi burada geçirir. Onun dışında günübirlik tur tekneleri de yüzme molası için Bedri Rahmi Koyu’nu tercih etmektedir.

 

HAMAM KOYU (KLEOPATRA)

Antik Likya Dönemi’nde inşa edilen hamam kalıntılarının bulunduğu koy, Göcek koyları arasında günübirlik tekne turlarının ve mavi tur yatlarının en sık durduğu yerdir. Koy içerisinde hamam kalıntıları dışında bir de Bizans Manastırı kalıntıları bulunmaktadır. Bir rivayete göre yukarıda bulunan şehrin kralı tarafından “deniz banyosu” olarak inşa edildiği söylenen hamamın, Kleoptra ile ilgisi bulunmamaktadır. Sadece güzelliği sebebiyle Kleopatra Koyu olarak isimlendirilmiştir.

Göcek koylarının eşsiz doğasını oluşturan çam ve zeytin ağaçlarına, Kleopatra Koyu’nda da rastlanır. Sadece tekneler ile ulaşılan koyun karaya yakın kısımları oldukça derindir. Bu yüzden çocukların ve yüzme bilmeyenlerin hamam kalıntılarına çıkması tehlikelidir.

 

AKVARYUM KOYU

Tüm Göcek koyları masmavi ama burası bir başka mavi… Adını sularının berraklığından alan Akvaryum Koyu, Domuz Adası ve Tersane Adası arasında bulunur. Koyda daima bulunan hafif bir esinti ve çam kokuları ile huzur bulmamak mümkün değildir. Cam gibi sularda yüzen rengârenk balıkları çıplak gözle bile izleyebileceğiniz Akvaryum Koyu’na hayran kalacaksınız! Mavi tur yatlarının mola için sıkça tercih ettiği Göcek koylarından biri olan Akvaryum Koyu’nun tam ortasında yıkık bir fener kalıntısı bulunmaktadır. Buraya gelirken, mutlaka yanınıza deniz gözlüğünü ya da dalış maskesi almalısınız. Denizin 25 metre altına kadar rahatça görebileceğiniz Akvaryum Koyu sularında, keşfedecek çok şey var…